Op zondag 16 oktober bezocht ik met mijn vader en zoontje de tentoonstelling Glashard* op het terrein van De Glasfabriek in Schiedam. Wegens een grote renovatie is het *Stedelijk Museum Schiedam tijdelijk gesloten. Dit ziet het museum niet als een belemmering maar als een kans om naar buiten toe te treden. En hoe! Zij benaderden ontwerpersduo Opperclaes om samen met hun een tentoonstelling te maken over post-graffiti. Er doen ca 30 kunstenaars mee, die hun roots hebben liggen in de streetart.
De Glasfabriek is vrij makkelijk aan te rijden. Naast de fabriek ligt een parkeerterrein waar we (op zondag!) gratis konden parkeren. In het voormalige entreegebouw zit nu de ticketverkoop waar wij met onze Museumkaart en BankGiroLoterijkaart niets extra’s hoefden te betalen.
Atelier*
Alle loodsen en voorzieningen staan goed aangegeven met grote, mintgroene borden. Wij begonnen bij het Atelier*. Daar mochten we gelijk met een schaar en papier aan de slag! Ontwerpers Thomas & Jurgen laten de bezoekers hier met wit of zwart papier vormen knippen, die ze vervolgens zelf op de wanden mogen plakken.
Via de deur in het midden van de loods kwamen we terecht in de wereld van kunstenaars Naamlooozz en Krista Burger. Naamlooozz was juist bezig om de wanden te beplakken met schilderingen die bezoekers hadden gemaakt op vooraf, supergaaf ontworpen en gedrukt fluorpapier. Op wit papier mocht trouwens ook. Wij staken de handen weer uit de mouwen maar deze keer mochten we werken met verf, penselen en rollers. Wij vonden het heel leuk om Naamlooozz te ontmoeten en aan het werk te zien, dat maakte deze tentoonstelling misschien wel tot het bijzonderste moment van allemaal!
Naar buiten!
Na de Ateliers stap je naar buiten. Het terrein van De Glasfabriek is lekker rauw en industrieel. Heel begrijpelijk dat kunstenaars hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Er staat een kunstwerk van o.a. Bouke Bruins. Hier mochten we met houten balletjes proberen om de ruitjes stuk te gooien. Even verderop is er buiten een terrasje gerealiseerd, waar we even koffie konden drinken. En fristi.
Tentoonstelling
Daarna liepen we door naar de grootste loods.
Het Stedelijk Museum Schiedam vroeg Opperclaes om deze tentoonstelling samen te stellen. Er is veel variatie qua stijl en uitvoering in de werken te zien, van objecten, doeken, video tot aan muurschilderingen. Er zijn verschillende stijlen te zien. Van patronen in letters en vormen tot abstract en figuratief werk.
Open Call*
In de laatste loods zagen wij weer een aantal kunstenaars aan het werk. In deze loods kan van alles ontstaan, aangezien hier een oproep wordt gedaan aan graffiti artiesten om vrij iets op de muren te maken. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan verschillende workshops.

Na anderhalf uur hadden we alles bekeken. En wat is de conclusie? Ten eerste ben ik zó blij om te zien dat een museum op deze manier naar buiten treed en daarmee letterlijk haar horizon verbreed! Hoe zij het ‘probleem’ van een gesloten museum omzetten naar zo’n mooie, inspirerende uitkomst (nu ook met Corona/ QR codes en dat soort dingen) vind ik heel positief en hoopgevend. Het daarin samenwerken met partijen van buitenaf, zoals Opperclaes werkt voor deze tentoonstelling heel verfrissend; alles klopt. Van de omgeving, tot het community-gevoel, de grafische vormgeving en de deelnemende kunstenaars. Een tentoonstelling recht uit het hart. En dat voel je.
Voor kinderen is deze tentoonstelling ook heel leuk om te bezoeken. Walter wilde niet stoppen met knippen, plakken en schilderen! Het allemaal zelf mogen doen, in een echt atelier, mét de aanwezige kunstenaars maakt het wel heel speciaal.
Glashard* is nog tot en met 16 januari 2022 te bezoeken. Dinsdag t/m zondag van 11:00-17:00 uur.