Terug in de tijd
Bezoek je Het Mastboomhuis dan lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Toen Henri Mastboom in 1999 overleed was zijn wens om alles in het huis precies zo te laten zoals het er op dat moment uitzag. Daar is gehoor aan gegeven. Nu moet je weten dat Henri het interieur nog precies zo gelaten heeft zoals zijn ouders het hem nalieten. We zien dus niet alleen objecten van 20 jaar geleden (een telefoonboek) maar ook objecten van 100 of 150 jaar oud. Soms tot op de draad versleten!
Henri Mastboom
Achter dit huis steekt een bijzonder verhaal. De opa van Henri was burgemeester van Oud Gastel. Zijn vader nam deze functie later over en het was de bedoeling dat Henri ook burgemeester zou worden. Maar dat liep anders! Henri werd niet verkozen. Uit de (mooie!) documentaire die bij de entree van het huis getoond wordt begrijp ik dat Henri al niet de meest sociale persoon was en dit uitte zich na deze teleurstelling nog verder door zich terug te trekken in het huis. Wel begon hij een verzekeringskantoor.. aan huis.
Zuinigheid of schoonheid?
Bij de familie kwam er generaties lang veel geld binnen. Echter stond de familie Mastboom niet bekend als grote uitgevers, nee het tegenovergestelde was waar: ze gaven geen cent uit! Zelfs het huis werd minimaal onderhouden. Ondanks Henri’s eigen verzekeringskantoor, verzekerde hij zichzelf niet. Dat vond hij te duur. Het is enorm fascinerend om door het huis te lopen en je af te vragen wat voor iemand Henri was. Want uit alle objecten straalt wel een gevoel voor liefde en schoonheid. Alles, van een kroontjespen tot een krabbeltje op papier, werd als een kostbare schat bewaard.
Zo staat er buiten onder het afdak een oude, blauwe Opel, onder het stof. Een vrijwilliger vertelde ons dat Henri deze alleen gebruikte om zijn moeder mee naar de kerk te brengen. Dat was 500 meter verderop!
Stichting Het Mastboomhuis
Henri is nooit getrouwd geweest en had geen kinderen. De dag dat hij overleed om 9:30 werden alle klokken stilgezet en is het vermogen ondergebracht in een stichting. Deze stichting heeft ervoor gezorgd dat ALLES geconserveerd werd. Zo werd het huis volledig gestript, het behang werd geïmpregneerd en terug opgeplakt. De scheuren in de plafonds werden met speciale middelen geïnjecteerd om verdere scheuren te voorkomen. Het is ongelofelijk wat een werk hiervoor verzet is, waar je dus niets (!) van ziet.
Voor kinderen: Sticker-speurtocht!
Ik heb ervaren dat het heel leuk is om Het Mastboomhuis met een kind te bezoeken. Mijn zoontje van 5 jaar kreeg een speurtocht met stickers mee. Hij mocht in bijna elke kamer naar dieren speuren. Die waren te vinden op bijvoorbeeld een kapstok, een schilderij of een klok. Door de stickers in het juiste vakje te plakken ontstond er aan het eind van de tocht een zin. Walter keek zijn ogen uit en vond het allemaal heel interessant. Ik ben er enorm voor om kinderen op spelenderwijs in contact te brengen met erfgoed en geschiedenis en deze combinatie pakte hier erg goed uit! Nadat we de zin hadden laten checken kreeg Walter van een lieve vrijwilliger kreeg hij bij de uitgang een zakje snoepjes uit Henri’s tijd. (“Eetpapier..!??”)
Dus heb je een zondagmiddag vrij te besteden? Dan raad ik een bezoek zeker aan! Het is interessant voor iedereen die van geschiedenis en persoonlijke verhalen houdt. Voor iedereen die warm loopt voor interieur. Voor kinderen die graag een speurtocht doen en ook voor iedereen die van foto’s maken houdt want de sfeer en het licht is heel bijzonder en mysterieus.
Bedankt weer voor het lezen van deze blog. Ben je gaan kijken? Ik ben benieuwd hoe je het vond! Laat het me weten via Instagram!
Praktische informatie
Het Mastboomhuis is van april tot oktober is op zondagmiddag tussen 13:00-17:00 uur te bezoeken. De entree bedraagt €5,00 (inclusief consumptie) en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.
Dorpsstraat 42-44 in Oud Gastel
Het tv-programma Binnenstebuiten maakte onlangs een item over Het Mastboomhuis, klik op de link hieronder!
https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/wooninspiratie/video/mastboomhuis-in-oud-gastel