Het eerste museum dat ik sinds de corona-crisis bezocht was De Lakenhal in Leiden. Ik had er al vaak over gehoord en gezien maar was er nog nooit geweest. Ik reserveerde twee tickets om 10:00 uur.

Museumbezoek tijdens de Corona crisis
Bij de entree lieten we onze tickets scannen. Vanwege corona konden we geen gebruik maken van de garderobe maar wel van de kluisjes. Er was verder geen route aangegeven; je mocht vrij door het museum bewegen! En dat ging prima. Bij de tijdelijke tentoonstelling “Pilgrims naar Amerika- en de grenzen van vrijheid” was het wel wat drukker maar verder waren we in de meeste zalen alleen. Wat bijzonder en enorm fijn was! Het museumcafé was open, evenals de museumshop.

Hollandse meesters
De Lakenhal laat schilderijen en objecten zien die iets te maken hebben met de stad Leiden. Er worden verschillende verhalen vertelt. Bijvoorbeeld over een aantal beroemde schilders die in Leiden een belangrijke schilderperiode doormaakten die van invloed was op hun carrière.
Zo werd Rembrandt van Rijn op 15 juli 1606 in Leiden geboren. Hier volgde hij zijn schilderopleiding en startte zijn eigen schildersatelier. In 1635 verhuisde hij naar Amsterdam.

Informatie
Er zijn veel religieuze en historische stukken te zien in De Lakenhal. De ene nog gruwelijker dan de andere, wat mij betreft! De hemel, de hel, moord en doodslag, hongersnood en armoede… het werd door de Hollandse schilders allemaal levendig (en groot!) op doek verbeeld. Je moet je een beetje in de achtergronden verdiepen wil je alles kunnen begrijpen. Je kunt natuurlijk de tekstbordjes lezen of je verder verdiepen op de website. Wat wij deden was thuis de app downloaden. Je kunt dan alvast iets lezen over het Leidens beleg en ontzet maar er staan nog veel meer verhalen in. Je kunt de app ook gebruiken in het museum zelf, door QR codes te scannen en ‘m te gebruiken als audiotour.

Dwalen door de zalen
Maar wat wij het allerleukste vonden was gewoon dwalen door de zalen. Van de ene verrassing vielen we in de andere. Zo zagen we een aantal panelen voorbij komen met daarop een schitterend behang, droomden we weg bij een jurk van Edwin Oudshoorn en zaten we iets te lang op het toilet vanwege de mooie tegeltjes en die mooie kraan! Het gebouw telt meer dan 300 originele details. Tussen de oude schilderijen is hier en daar een modern kunstwerk geplaatst en dat werkt altijd heel goed; je kijkt daardoor anders naar de context, de materialen en het ambacht en dat is een verrijking.

Waar we ook door werden gegrepen was het ontroerende gedicht van Ilja Leonard Pfeiffer. Behalve zijn gedicht, zijn er nog andere gedichten op de muren van de hal geplaatst, geselecteerde door Ilja.
Naar De Lakenhal!
Waarom ga je naar De Lakenhal? Als je in Leiden woont en meer te weten wil komen over de geschiedenis van je woonplaats dan is het sowieso een must see. De geschiedenis leert je zoveel over vroeger maar zeker ook over het hier en nu! Maar als je nou geen link met Leiden hebt zoals ik? Dan is alleen al het gebouw de moeite waard. De zalen, de kleuren, de vloeren, de ramen, de portretten… zoals ik hierboven al schreef; er is genoeg te zien om compleet geïnspireerd en enthousiast weer naar huis te gaan!
PS Wist je dat dat Leids Laken niet zomaar een dun lakentje was zoals we die nu kennen? Leids Laken werd geweven van fijn wol, daarna werd het vervilt en geschoren zodat er een dikke, warme stof ontstond. Daar zou ik wel een lapje van willen ;)
NB Museum De Lakenhal heeft gereageerd op mijn blog en wat blijkt? Er is aan dat lapje stof te komen! Ze hebben 5 hedendaagse kunstenaars gevraagd om een ontwerp te maken voor Leids Laken. De stof is per strekkende meter te koop in de museumshop (waaronder de stof van de jurk van Edwin Oudshoorn) en er zijn ook DIY pakketten te koop. Nòg een reden om een keer terug te gaan..!
Hierbij de link: https://www.lakenhal.nl/nl/verhaal/nieuw-leids-laken
Geef een antwoord