// Bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen //
Onderweg naar onze vakantiebestemming in Friesland hadden we bedacht om ‘even’ pauze te houden bij het Zuiderzeemuseum. Dat ‘even’ werd wat langer! Parkeren doe je namelijk aan de andere kant van het water waarna je met een pontje naar de ingang van het openlucht museum vaart. Super leuk, dat wel! Trek gerust een dag uit voor dit museum..
// Over het museum //
Het Zuiderzeemuseum bestaat uit twee gedeelten, een binnen en een buitenmuseum. Wij bezochten voornamelijk het buitenmuseum. Het ziet er uit als een dromerig dorpje en laat het leven zien van de mensen die leefden rond de Zuiderzee tussen 1880 en 1930. (In 1932 was de afsluitdijk gereed). Je waant je dus echt terug in de tijd, de huisjes zijn ingericht zoals het toen was en laat ook de bedrijvigheid van de werkende mens zien. Er is een palingrokerij, een wasserij, een apotheek, een bank..noem maar op. Vaak werkten de mensen aan huis, dat is mooi zichtbaar door de voor en achterhuizen of de stal/ werkplaats die aan de huizen vast zitten. Heel sfeervol! Ik vond het mooi om te zien dat zo’n dorp eigenlijk een minimaatschappij op zich is, met allerlei beroepen, problemen maar wel zelfvoorzienend; je hoefde en ging het dorp eigenlijk niet uit. Hoe anders is dat nu! De gebouwen die er staan stonden niet altijd op deze plek, ze zijn uit omringende dorpen voorzichtig afgebroken en hier in het Zuiderzeemuseum opnieuw opgebouwd. Een voorbeeld daarvan is het schooltje uit Kollum. Het museum werkt niet alleen met oude erfstukken maar betrekt ook hedendaagse designers bij hun presentatie. Zo kan het zijn dat je een stal binnenkomt en daar ineens een opstelling van Studio Job ziet of een woonkamer inkijkt en daar een paar klompen van Viktor & Rolf ziet staan, heel verfrissend!
// De omgeving //
Zoals ik al zei begint je bezoek met een boottochtje en dat zorgt wel gelijk voor de juiste energie: het WATER, de wind, de afhankelijkheid (en het sociale aspect, samenwerken indien nodig).. dat geeft je bezoek al iets extra’s en werkt heel goed mee aan de hele beleving die het museum uitstraalt. Het zegt al iets over het leven daar en de visserij maar ik moest ook denken aan de Gouden Eeuw, de VOC, het avontuur, de handelsgeest en het ondernemerschap, het roept iets van de geschiedenis op. Super mooi om zo langs Enkhuizen te varen en de zeilschepen te zien liggen en ook om te zien hoe het leven nú is: toeristen op skûtsjes, kinderen in rubberbootjes en uitvarende vissers.
// Voor kinderen //
Een ideale plek om met kinderen naartoe te gaan! Ze kunnen er lekker rondstruinen en er is van alles voor ze te doen, van oudhollandse spelletjes tot verkleden. Dit vond ik ook wel erg grappig: een houten geit melken! Er zijn ook workshops te volgen, bijvoorbeeld een klein houten zeilbootje maken. Spelenderwijs kunnen ze er mijns inziens van alles leren; over de geschiedenis, over techniek, over schoonheid en over het water.
// Het museumcafé //
Er zijn verschillende cafeetjes en restaurantjes waar je even kunt gaan zitten. Let wel op waar, want hier bleken ze alleen maar appeltaart te verkopen dus geen broodjes! Verderop wel hoor, maar toen zaten wij al! Je kunt ook overal op het gras gaan zitten om uit te rusten.
// De museumshop //
Daar verkopen ze heel veel souvenirtjes! Ook weer in een mooi oud pandje, geverfd in de kleuren van toen. Ze verkopen ook veel kaarten die je in het postkantoortje op de post kunt doen.
Dus ja jongens, ben je in de buurt van het Zuiderzeemuseum, ga er dan eens kijken maar ik zou zeggen: neem wel de tijd want er is heel veel te zien en te beleven! Zeker als je écht meer over de geschiedenis wilt weten, want dan kun je je lol op met het lezen van alle bijbehorende bordjes en panelen. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd waar de term: “Even stoom afblazen” vandaan komt, namelijk uit deze periode waar de stoom met een enorme kracht uit deze wasmachines werd geblazen (kun je aan de achterkant van het gebouw/ de machine ook echt zien).
Bedankt voor het lezen van deze blog en tot de volgende keer!
Geef een reactie